Kauno trečiojo amžiaus universiteto (TAU) Sveikatos ir Dizaino fakultetų dekanės doc. Žibuoklė Senikienė irJolanta Velykienė spalio 08-14 d. dalyvavo Italijos Apulijos edukaciniame ture PROGETTO ERASMUS LITHUANIA ITALIJA, kurį organizavo Fondazione Dieta Mediterranea ir Gyvenimo būdo medicinos „LifestyleMed” asociacija.
Vizito tikslas – susipažinti su Viduržemio jūros regiono dieta ir jos taikymu sveikesnei vyresnių žmonių mitybai, atrandant vietinius produktus, o grįžus – pritaikyti juos Lietuvoje.
Kadangi bendrose veiklose dalyvavo vyresnio amžiaus žmonės iš Lietuvos ir Italijos, sėmėmės specifinių žinių. Ateityje bus galima dalintis jomis su savo bendraamžiais, skleidžiant sveikos mitybos ir gyvensenos idėjas, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai bei sudaryti sąlygas sėkmingam senėjimui Lietuvoje.
Pirma diena prasidėjo Mesagne mieste „Villa Comunale” žaliąjame parke. Aplankėme senovinę Antonucci vaistinę, Costumes Meghy, Iole Silla mados institutą, Cantina Sociale, buvusį Kapucinų vienuolyną, „Monastery of the Third Millennium – ISBEM” (https://www.youtube.com/watch?v=te9a86S0-sk) ir miesto rūmus, kur susitikome su meru Toni Matarrelli. Vėliau – „Cantina Riforma Fondiaria” vyninę, Miesto Rotušę ir Caravaggio meno parodą pilyje.
Vakare dalyvavome „Lab Creation” įrašų studijoje.
Antrą dieną susitikome su medikais ir mitybos specialistais „Gydytojų ir odontologų ordino” būstinėje Brindisyje. Mus pasveikino Chirurgų ir stomatologų ordino prezidentas Arturo Oliva, Roberto Volpe, Romos CNR prevencijos ir apsaugos tarnybos gydytojas, daugelį metų vykdantis širdies ir kraujagyslių ligų tyrimus, atstovaujantis Viduržemio jūros dietos fondui. Išklausėme paskaitą „Maisto gaminimas ir sveikata: kaip Viduržemio jūros dieta veikia gyvenimo trukmę”. Mūsų laukė paruošti tipiški Viduržemio jūros pusryčiai. Ragavome frizų, pomidorų, uogienių ir sezoninių vaisių.
Vėliau lankėmės Brindisio uoste, pasivaikščiojome vynuogyne Carmine Dipietrangelo „Tenute Lu Spada” fermoje ir vyninėje. Mus pasitiko administratorius Carmine Dipietrangelo ir enologas Giorgia Brandi. Diskutavome apie vyną ir Viduržemio jūros dietą kartu. Saikingai vartojamas vynas, ypač raudonas, yra apsauginis veiksnys nuo širdies ir kraujagyslių ligų, todėl gali būti laikomas geriausiu Viduržemio jūros dietos gėrimu.
Trečią dieną pradėjome apsilankymu CEGLE MESSAPICA pilyje, senamiestyje, klausydamiesi muzikos, aplankėme Rotušę, kur susitikome su vietos institucijų atstovais. Po pietų apsilankėme „MEDCOOKINGSCHOOL” šviežių makaronų laboratorijoje, kur teko pasigaminti ir paragauti savo gamintų makaronų.
Vakarop apsilankėme „CIVILTA PRECLASSICHE” muziejuje.
MONACELLE bažnyčioje dalyvavome konferencijoje „Viduramžio jūros dietos nauda žmogaus sveikatai ir planetai” – pranešėjas Domenico Rogoli, Viduržemio jūros dietos fondo Italijoje generalinis sekretorius.
Ketvirtą dieną pradėjome nuo apsilankymo CIisternino „FRANTOLIO D`AMICO” aliejaus gamyklos, kur pamatėme visą aliejaus, parduodamo ir Šiaurės Europos šalyse, gamybos procesą.
Apsilankėme „LANZILLOTTI“ sūrio gamykloje SAN VITO DEI NORMANNI. Susipažinome su tradicija, kuri tęsiasi jau 50 metų ir apima tris kartas. Kartu su seserimi ir žmona įmonei vadovaujantis Francesco parodė įvairių, kasdien pateikiamų produktų apdorojimo etapus: mocarela, burrata, caciocavallo, pecorino, cacioricotte ir kt. Nors sūriuose gausu riebalų, tačiau saikingai vartojami jie yra naudingi ir yra visavertė Viduržemio jūros dietos dalis.
Vėliau dar apsilankėme Santa Sabinoje.
Penktą dieną praleidome TARANTO mieste.
Apsilankymas „COZZA NERA TARANTINA“ Piccolo jūroje su „SLOW FOOD FOUNDATION“. Tarante midijos buvo auginamos nuo neatmenamų laikų.
Nedideliais laiveliais apiplaukėme Mar Piccolo vidinį vandens telkinį, kuris yra labai ypatinga ekosistema – jai būdingi 34 požeminiai gėlo vandens šaltiniai ir į ją įtekantis Murge. Neįprastą Taranto juodųjų midijų saldumą lemia būtent nuolatinis gėlo vandens tiekimas.
„CONFCOMMERCIO“ būstinėje Tarante susitikome su verslininkais aptarti tipiškų maisto produktų vaidmens naujai kaimo plėtrai tarptautiniame kontekste.
Aplankyti miestai: Brindisi, Mesagne, San Vito dei Normanni, Cisternino, Carovigno, Ostuni, Ceglie Messapica, Francavilla Fontana, Taranto, Alberobello, kuriuose sutikome daug nuostabių žmonių. Visi jie dalinosi savo gyvenimiška patirtimi, atskleidė žinias ir profesinius įgūdžius, kad visi kartu suprastume, ką reikia daryti, kad pagerėtų žmonių gyvenimo kokybė.
Nuoširdžiai dėkojame už galimybę dalyvauti šiame projekte „LifestyleMed” Gyvenimo būdo medicinos asociacijos prezidentei Aistei Kučinskienei, Fondazione Dieta Mediterranea, Domenico Rogoli, Roberto Volpe !
Jolanta Velykienė, Kauno TAU Dizaino fakulteto dekanė
Nacionalinė trečiojo amžiaus universitetų asociacija
Studentų g. 39, 209a kab.
08106 Vilnius
www.tauasociacija.lt ntauasociacija@gmail.com
Sąsk. Nr.